НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јуни 12, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Браната Турија во Струмичката котлина е на загрижувачко ниво од 23% од својот капацитет

Пренеси ја вистината

Алармантната лоша хидро-биолошка состојба во акумулациите низ државата се пресликува насекада. Одговорноста за ваквата неповолна состојба пред се е кај менаџментот на водостојот на акумулациите, управуван од страна на погрешните политики на Владата и ресорното министерство.

Денеска за ваквата поразителна состојба своја прес конференција на лице место кај браната Турија во Струмичката Котлина имаше Цветан Трипуновски- претседател на комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ.

„Се наоѓаме пред браната Турија, како што гледате и сами нивото на водата во ова езеро е четири пати намалена од вкупната количина. Моментално во езерото има нешто над 23% вода од вкупниот волумен кој што може да биде прифатен. Зоран Заев и оваа Влада несовесно управуваат со водниот фонд и ги пресуши езерата.

Езерото Турија и покрај за вода за пиење се користи и за наводнување на земјоделските површини.

Годинава што помина немаше доволно вода, и како што продолжува Владата со несовесно управување на водниот ресурс под голем знак прашалник се доведува и идната земјоделска производствена сезона. Езерото Турија е клучно езеро за струмичкиот регион. Илјадници земјоделци зависат од водата на ова езеро“.

Со оваа власт езерата се во опасност од исчезнување и пресушување. А, последиците ќе траат неколку години.

Време е оваа власт да си замине и под итно да се преземат неопходни чекори кои што се од суштинско значење и за земјоделството и за енергетиката“.

-рече Цветан Трипуновски на прес конференцијата.

Алармантната лоша хидро-биолошка состојба во акумулациите низ државата се пресликува насекада. Одговорноста за ваквата неповолна состојба пред се е кај менаџментот на водостојот на акумулациите, управуван од страна на погрешните политики на Владата и ресорното министерство.

Денеска за ваквата поразителна состојба своја прес конференција на лице место кај браната Турија во Струмичката Котлина имаше Цветан Трипуновски- претседател на комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ.

„Се наоѓаме пред браната Турија, како што гледате и сами нивото на водата во ова езеро е четири пати намалена од вкупната количина. Моментално во езерото има нешто над 23% вода од вкупниот волумен кој што може да биде прифатен. Зоран Заев и оваа Влада несовесно управуваат со водниот фонд и ги пресуши езерата.

Езерото Турија и покрај за вода за пиење се користи и за наводнување на земјоделските површини.

Годинава што помина немаше доволно вода, и како што продолжува Владата со несовесно управување на водниот ресурс под голем знак прашалник се доведува и идната земјоделска производствена сезона. Езерото Турија е клучно езеро за струмичкиот регион. Илјадници земјоделци зависат од водата на ова езеро“.

Со оваа власт езерата се во опасност од исчезнување и пресушување. А, последиците ќе траат неколку години.

Време е оваа власт да си замине и под итно да се преземат неопходни чекори кои што се од суштинско значење и за земјоделството и за енергетиката“.

-рече Цветан Трипуновски на прес конференцијата.

За авторот на оваа статија