НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јули 16, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Дафина Стојаноска во собранието предложи Таљат Џафери да биде уставен судија

Пренеси ја вистината

Пратеничката на ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стојаноска од говорница на пленарната седница на собранието во рамки на дискусијата за предлозите за уставни судии кои што владеачкото мнозинство противуставно, противделовнички ги туркаат насила за донесување во собранието, предложи повеќе имиња да влезат кко предлози за уставни судии.

Меѓу останатите имиња таа го предложи и претседателот на собранието Таљат Џафери да биде избран за уставен судија со оглед на неговите афинитети во неколку наврати да го толкува уставот и да ги нарушува уставните рамки на функционирање на државата во изминатиот период.

“Се повикувм на членот 77 став 2 за измена на дневниот ред, бидејки за првпат имаме состојба во ова собрание да се изменува една точка која што е влезена во собраниска комисија и сега на пленарна да доаѓа видоизменета. Поради тој преседан јас денес ќе побарам изменување на оваа точка бр. 2 што е на предлог-дневниот ред. Предлагам оваа точка 2 да се подели н 6 потточки. Па првата потточка би била ибор на кандидатот Фатмир за уставен судија. Втората потточка би била избор на кандидатот Скендер за уставен судија. Третата избор на кандидатот Татјана за уставен судија, четвртата избор на кандидатот Васиќ за уставен судија, петата избор на кандидатот Бозаџиева за уставен судија и шестата избор предлог кандидат за уставен судија да го предложите и изгласате го-динт Таљат Џафери. И ова име не случајно не го поделив на две потточки бидејки со самото негово споменување тој е ексклузивен и иако не е правник Таља Џафери со своето долгогодишно собраниско искуство и тоа како веќе видовме ја превзеде улогата на уставен судија во ова собрание…”,

-соошти пратеничката Дафина Стојаноска од ВМРО-ДПМНЕ од собраниската говорница, во рамки на денешното донесување на дневниот ред наа седницата.

Целиот говор на пратеничката Стојаноска може да го огледнете во продолжение:

За авторот на оваа статија