НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јуни 12, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Димитар Ковачевски:”Секој работник заслужува да биде еден ден слободен и да биде со своето семејство”

Пренеси ја вистината

Октроираноста на новиот премиер на Владата на Македонија е прашање на полемика во политичката јавност од моментот на негово појавување на масата за преговори заедно со Зоран Заев за обезбедување на парламентарно мнозинство по изборниот дебакл на 31 октомври минатата година. Политичкиот лупинг на Зоран Заев кој првенствено има огромна потреба да си обезбеди безбеден коридор за бегство од одговорноста за сите штетни политики во изминатиоте 4 години на апсолутна власт во Македонија, се чини пополека се ефектуира.

Новиот претседател на СДСМ Димитар Ковачевски на голема врата се обидува да се наметне во јавноста со својот физикус на интервју на ТВ Канал 5 преку очигледно нарачани прашања и пишани одговори во потсетник кој што неумесно беше криен од камерата на продукцијата.

И покрај контролираните прашања и напишаните одговори на интервјуто за “блескаво” претставување на Димитар Ковачевски во Македонската јавност се забележливи голем број на дискутабилни теми за кредибилитетот и легитимитетот на новиот премиер седнат во премиерското столче без да биде гласан од граѓаните на избори.

Она што најеклатантно ми падна во свеста во одговорите на Димитар Ковачевски е неговата определба тој да биде на страната на работниците со тврдењето дека “секој работник заслужува еден ден да биде слободен и да биде со своето семејство.”

Дали тоа значи дека останатите 6 денови во неделата работниците треба да бидат не-слободни т.е. нечии робови???

“Јас сум на страна на работниците. Секој работник заслужува еден ден да биде слободен и да биде со своето семејство. Секако, имам предвид дека постојат индустрии кои не можат да затворат во недела. Ќе разговараме со сите засегнати страни и ќе најдеме решение.
Во однос на пензиите, следува покачување. Веќе ги правиме анализите и ќе ги повикаме здруженијата на пензионери и заедно со Министерството за финансии и согласно расположивите буџетските средствата ќе обезбедиме зголемување на пензиите. Буџетот е комплетно ликвиден а Пензискиот фонд има пари со кои располага”

-соопшти во своето интервју Димитар Ковачевски на Канал 5 ТВ, Претседателот на СДСМ и Премиер на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски.

За авторот на оваа статија