НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јуни 12, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Македонскиот национален совет во Швајцарија со поддршка за новинарите на ТВ АЛФА

Пренеси ја вистината

Организацијата Македонски национален совет која што е чадор-организација на повеќе граѓански организации на Македонците во Швајцарија во врска со прогонот на новинарите од телевизијата АЛФА од страна на обвинителството, МВР и судските органи испратија во јавноста свое соопштение со кое се дава поддршка за непречено вршење на новинарската професија и информирање на граѓаните.

“Поддршка за слободно и независно информирање на новинарите од ТВ Алфа

Кога власта е во очај, виновникот најмногу се бара кај оние што ја информираат јавноста за сите злодела и неправилности сторени од неа.Таков е и најновиот случај со притисок и забрана за информирање на ТВ Алфа и нејзините новинари.До кога ќе се толерира ваква тортура врз новинарството и слободата на изразување?

До кога ќе се погазуваат најосновните права на слободните медиуми и новинари од страна на антимакедонската “влада “ а трајно загарантирани со Декларацијата за човекови права, член 19, Повелбата на Европската Унија, Советот на Европа, Организацијата за Безбедност и Соработка во Европа…?

Македонците во Европа и светот се згрозени од ваквите не цивилизациски владини постапки а воедно ја изразуваат целосната поддршка за новинарите од ТВ Алфа, како и за сите оние кои се спречени во извршувањето на ова благородна професија.”

-соопштија од Македонскиот национален совет од Швајцарија.

За авторот на оваа статија