НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
септември 22, 2023

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Марија Захарова “гаѓа директно во целта” за ефектите на американските сили и нивните сојузници за состојбата во Авганистан

Преку својот фејсбук профил Директорката на Одделот за информации и печат на Министерството за надворешни работи на Руската Федерација- Марија Захарова ја алармираше светската јавност за состојбите во Авганистан како и ефектот на 20 годишната окупација на оваа азиска држава од страна на САД и нивните сојузници.

Во продолжение во целост го пренесуваме нејзиното соопштение пренесено преку социјалните мрежи:

“Авганистан е на работ на хуманитарна катастрофа. Последиците од дваесетгодишниот неславен престој на САД во државата се кулминираа. Локалните власти преземаат чекори за повторно креирање на животна егзистенција. Но, обемот на проблемите е колосален.

Би сакала да прашам, што стана со милијардите долари што Американците наводно ги издвоиле за обнова на државата додека биле таму и се бореле? Каде се парите, господа?

Ова прашање не ме загрижува само мене, туку и американскиот Конгрес.
Да потсетам, за да се контролира трошењето на субвенционираните средства, во 2008 година беше создадена посебна структура на збунетиот државен апарат на САД преку канцеларија на американскиот државен инспекторат за обнова на Авганистан.

И покрај фактот дека Пентагон ги повлече војниците, Управата во оваа канцеларија продолжува да функционира со редовно објавување ревизорски извештаи.

Суштината на неодамнешниот квартален извештај е величање на заслугите и потрагата по виновникот. Но, не во длабочините на американскиот политички естаблишмент, туку некаде надвор.
Логиката на документот е следна: Американците направија сè како што треба, им дадоа прецизни совети и препораки на Авганистанците, но „поголемиот дел од советите на SIGAR наидоа на глуви уши“.

Следува уште еден директен цитат од извештајот, за кој не се шегувам:

„Канцеларијата на американскиот генерален инспектор за обнова на Авганистан беше како осамен волк кој се бори во пустината.”

Минатата недела телевизискиот канал Фокс њуз објави извештај, според кој Стејт департментот побара од канцеларијата на генералниот инспектор непосредно пред повлекувањето на војската да ги „скрие и уреди“ извештаите за јавноста.

Во одговорот на инспекторот на агенцијата за надворешна политика, кој се најде во рацете на новинарите, има искрен сомнеж:

„Дали некој ќе ми објасни како исполнувањето на ова крајно проблематично барање ќе помогне во нешто друго освен за фрлање пари на даночните обврзници? “.

Однесување на високо ниво.

Дали некој ќе ми објасни како исполнувањето на ова крајно макотрпно барање ќе помогне во нешто друго освен за фрлање пари на даночните обврзници?
Високи врски. Очигледно, инспекторот ја нема прочитано „1984“ од Џеј Орвел и не знае дека „кој го контролира минатото ја контролира иднината“. Но, во Стејт департментот јасно го читаат романот. И тука не е на одмет да се потсетиме како до неодамна самата канцеларија на генералниот инспектор признаваше дека при распределбата на американските ресурси, во соработка со Владата на пребегнатиот претседател А. Гани, „потрошена е половина од горивото“, ангажираните инструктори за авијација ги учеле своите авганистански кадети, со наставе, преку Зум, и многу „подготвени воени сили“ постоеле само на хартија, што резултирало со цели „одреди духови“.

Пентагон ја претвори својата кампања во Авганистан во вистинска црна дупка на корупцијата. Како сега партнерите можат да преземат и применат содветна акција „За борба против корупцијата на глобално ниво“ против себе?

Или тоа не е во правилата на американскиот бизнис како и обично?

Но, што е најапсурдното: иако ветуваат дека ќе обезбедат хуманитарна помош за Авганистан, Американците не ги даваат мултимилионските авганистански финансиски средства замрзнати во нивните западни банки и не е јасно кога тие ќе бидат префрлени на нивните вистински сопственици.

Се сеќаваме дека либиските и венецуелските милијарди се заробени во британските трезори.
Одлична тема за дискусија на претстојниот „самит на демократиите: “Како да се украде милијарда од суверена држава, а потоа да се потроши милион за да и се обезбедат сто илјади хуманитарна помош”.”

-стои во соопштението на Марија Захарова- Директор на Одделот за информации и печат на Министерството за надворешни работи на Руската Федерација.

(користен е слободен превод од Руски јазик)

За авторот на оваа статија