НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јули 16, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

На која температура замрзнува мачката?

Пренеси ја вистината

Температура од -15°C е критична за мачките кои што живеат надвор. За животните кои што спијата таа ниска температура е ушт поопасна. Најпрво им замрзнуваат учите и опашаката, потоа екстремитетите и на крајот целото тело. На температура од -20°C изгладнета мачка умира за 40 минути.

70% од бездомните мачки се помали од 2 месеци. 50% од овие мачиња не доживуваат возраст од 2 години. Повеќето од нив умираат во текот на зимата.

Секој од нас може да помогне на мачка со тоа што ќе и дадеме храна со восоко ниво на содржина на протетини и рибини масти. Ако направите мала куќичка таа треба да биде доволно голема за да може мачката да се сврти и да се стопли со доволно мала вратичка за влез и излез. Особено важно е куќичката да биде подигната од земјата. За тоа може да биде искористена палета од штици како подлога затоа што земјата ја одзема топлината.

Не ги прогонувајте мачките од влезовите, складовите, канцелариите надвор на студот. Тие нема каде да се скријат на ветер и снег со тоа што ќе замрзнат до смрт во близина од вашите топли домови.

За да се поштедите себеси од целата оваа мака, кастрирајте ги своите мачки.

Извор: Брегалнички портал

За авторот на оваа статија