НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
февруари 29, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Што сака Путин од Украина?

Пренеси ја вистината

Според мои извори, Путин сака 4 работи за да стави крај на војната во Украина:

  • Украина да престане со борбите веднаш. Нема никаков реципроцитет од руска страна за ова барање.
  • Путин сака да обезбеди загарантирана неутралност на Украина во иднина, т.е. да се согласи никогаш да не стане членка на НАТО и ЕУ. Путин бара ова да биде вметнато во Украинскиот устав.
  • Путин сака Украина да го признае руската сопственост на Крим,
  • На крајот Путин сака Украина да ја признае независноста и правото на самоопределување на регионите Луганск и Доњецк.

Да сум на местото на Украинските власти би бил многу претпазлив. Во 2014 година во прашање беше само Крим. Сега се во прашање плус Луганск и Доњецк. Истовремено Путин бара Украина да не биде во можност да се брани себеси, барем она што преостанува како територија. Кој ќе биде следниот плен на територии на Путин?

Украина се распарчува парче по парче се до моментот кога нема да има што да се парчосува. Од гледна точка на Украина, што е полошо- брза смрт или спора која е далеку по болна?

Пишува: Brent Cooper

За авторот на оваа статија