НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

www,agrar.mk
www.intlegis.com
www.palma.mk
www.rcz.delcevo.org.mk
www.bregalnicki.mk
www.digilit.rcz.org.mk
www.destinationdelcevo.mk
www.hope.mk
јуни 12, 2024

Македонски Тајмс

Охрабри го светот

Урсула Вон Дер Лејен повторно во Скопје да дели ЕУ перспективи за Македонија

Пренеси ја вистината

Денеска попладне во Скопје се оќекува да пристгне претседателката на Европската Комисија која ја наследи веќе подзаборавената Федерика Могерини) Урсула Фон Дер Лејен.

Нејзината агенда во Скопје треба да го означи почетокот на турнејата во земјите на т.н. Западен Балкан која е посветена на енергетската криза која е присутна во цела Европа.

Таа во Скопје ќе има пречек од страна на Премиерот Димитар Ковачевски на платото пред Владата со сите високи државни почести.

Секако посетата на Фон Дер Лејен е во насока да ги пренесе политичките пораки дека Западен Балкан го очекува ЕУ перспектива и дека бирократите во Брисел напорно работат за Македонија и останатите земји од Западниот Балкан да станат членки на ЕУ.

Покрај ЕУ перспективите наа регионот, значајно место на посетата ќе биде посветено на заедничките соработки помеѓу земјите во регионот за поголеми набавки на енергенси за ндминување на актуелната енергетска криза.

За авторот на оваа статија